Ladda hem reseguiden i PDF-format Reseguide London Calling 2018
Scrolla ner för en interaktiv karta med pubar, tågstationer mm. (senast uppdaterad 2023-06-19)

Reseguide

En resa till London kan delas in i ett par olika moment – hitta rätt flyg, boka bra hotell, ta er in från flygplatsen, runt i London och till arenan samt andra saker att se och göra.
Att vistas i London är oftast fantastiskt roligt. En underbar stad att vara i och dessutom är man ju närmare Tottenham Hotspur Stadium, vilket inte ska underskattas. Dock är det vissa saker som är radikalt annorlunda i England än i Sverige.

Sverige till London

Ser man på hur man tar sig till London för att se Tottenham spela är det egentligen två alternativ. Boka flyg, biljett och hotell själv, eller välja att resa med någon av de researrangörer som specialiserar sig på fotbollsresor.

Bokar man resan själv är flyg är såklart det bästa alternativet och med lågprisbolagen intåg är alternativen många. I Sverige kan man flyga direkt från Göteborg, Nyköping, Stockholm och Västerås. Bor man nära Köpenhamn nere i södra Sverige är även det ett alternativ.

Storstaden London har inte färre än fyra flygplatser: Heathrow (nordväst om stan), Gatwick (södra London), Stansted (norr om stan) och London City Airport (östra delen av stan).

Bokning av flygbiljett gör man med fördel på bolagens egna hemsidor, detta för att slippa alla eventuella extra kostnader från resebolagen mm. Var nogrann med hur ni bokar, framför allt på Ryanair, med bagage då bolagen tar ut en extra avgift om man vill ha en incheckad väska med sig. Sedan är transporten från flygplatsen en viktig del att ta med i kostnadsberäkningen. Stansted och Gatwick ligger en bit utanför stan och tågen in till centrala London brukar ligga på omkring £25-35 t&r (Stansted) och omkring £25-30 (Gatwick). Från Gatwick kan du boka de något långsammare tågen för ca £10, som alltså inte är det dyrare Gatwick Express. Tänk på att tågpriset oftast blir billigare om man bokar längre i förväg om man har möjlighet till det. Tänk bara på att inte boka innan du vet vilken dag matchen spelas på då TV bolagen kan ändra speldag till cirka 5 veckor innan match. Fördelen med Heathrow och London City Airport är att man kan åka tunnelbana från dem till centrala London. Glöm inte kostnad för att ta er till flygplatsen i Sverige, även där kanske det är en liten extra kostnad att ta sig till de mer avlägsna flygplatserna som t ex. Skavsta.

Ryanair: www.ryanair.com / www.ryanair.se
SAS: www.sas.se
British Airways: www.britishairways.com
EasyJet: www.easyjet.com (endast Göteborg och Köpenhamn)
Norwegian: www.norwegian.se

 

FRÅN FLYGPLATS TILL CENTRALA LONDON

Heathrow
Från Heathrow kan man åka tunnelbana, buss, expresståg och taxi.

Tunnelbana – www.tfl.gov.uk
Enklaste och billigaste alternativet. Heathrow ligger på Picadilly line och resan in till stan tar ca 45 minuter beroende på vart man ska kliva av såklart. Londons tunnelbanenät är indelat i 6 zoner och Heathrow ligger i zon 6.
Expresståg – www.heathrowexpress.com
Väldigt smidigt alternativ, men kostar lite extra. Tågen går till Paddington och priserna ligger på någonstans mellan £20-25 för enkel resa och £35-40 för t&r biljett.
Buss – www.nationalexpress.com
Bussarna drivs av National Express och tar mellan 40 minuter och en timme beroende på tid på dygnet. Senaste priset låg på omkring £5.
Taxi – Beroende på trafik mm varierar priset och restiden kraftigt. Någonstans mellan £60-100 i pengar och 35 minuter upp till 1½ timme beroende på trafik.
THSS rekommenderar – Tunnelbana!

Stansted Airport
Från Stansted kan man åka expresståg, buss och taxi.

Expresståg – www.stanstedexpress.com
Tågen lämnar Stanstead var 15:e minut och tar ca 45 minuter in till Liverpool Street station. Biljett går att köpa ombord på Ryanair under resan, men går även att boka på Ryanairs hemsida samt i biljettlucka nära tågen. Pris ca £25-35 t&r. Om ni bor i t.ex Bloomsbury (Kings Cross, Russell Square) går det fortare, och blir billigare, om man köper biljett till Tottenham Hale och där byter till tunnelbanans Victoria Line och går av på Kings Cross eller Euston Station beroende på vart man har bokat hotell. 
Buss – www.nationalexpress.com
Bussarna lämnar flygplatsen var 30e minut. £14 enkel resa och £20-28 t&r. Bussens slutstation är Victoria Station och restiden till Victoria är omkring 90 minuter.
Taxi – Dyrt! Det är inte ens ett intressant alternativ
THSS rekommenderar – Expresståg!

London City Airport
Från London City Airport kan man åka tunnelbana, buss och taxi.

Tunnelbana- www.tfl.gov.uk
Absolut enklaste sättet att ta sig in till stan med från London City Airport. Börja resan med DLR till tunnelbanesystemet (Canning Town, Canary Wharf eller Bank) därefter är det bara att åka vidare till önskad destination med tunnelbanan.
Buss – www.tfl.gov.uk
Lokalbussar till närmsta tunnelbana.
Taxi – Eftersom det är en citynära flygplats kan det vara ett alternativ om ni är många, men samtidigt är tunnelbanan så pass smidig att det inte är värt det. Priser mellan £25-40 beroende på vart ni ska.
THSS rekommenderar – Tunnelbana

Gatwick Airport
Från Gatwick Airport kan man åka det snabba dyraGatwick Express-tåg, eller det billigare något långsammare Southern Railway-tåget – eller buss.

Expresståg – www.gatwickexpress.com
Resan från Gatwick till Victoria tar ca 30 minuter och är ett smidigt sätt att ta sig till London. Priser ligger på mellan £19+ för enkel och omkring £35 för t&r.
Buss – www.easybus.co.uk / www.nationalexpress.com
Direktbussar går från den norra terminalen till Fulham Broadway varifrån resan sedan fortsätter med buss till centrala delarna av stan alternativt buss till Victoria.
THSS rekommenderar – Expresståg!

Hotell

Välj hotell med omsorg beroende på läge och tid ni förväntar er att spendera på hotellrummet.

Billiga hotell som använts av THSS under många THSS-resor är de som ligger uppe i Bloomsbury och ingår i Imperial Hotels kedjan med hotell som Tavistock, Royal National, Bedford, Imperial, President och County. Hotellen som THSS besökt är Tavistock och Royal National. Länk till Imperial Hotels

Andra bra tips är St Giles och Saint Georges. Dessa ligger lite mer centralt i London och är några pund dyrare per natt, men fortfarande billiga förhållandevis. Saint Georges har dessutom en ”skybar” på sin femte våning. Ett prisvärt alternativ ute i Tottenham är Premier Inn vid Tottenham Hale som ligger precis vid tunnelbanan och där tåget från Stansted stannar.

Bra sidor för att hitta hotell snabbt och jämföra priser och lägen är t.ex hotels.com eller booking.com

VÄL INNE I LONDON ÅKER MAN ENKLAST MED…..

Tunnelbana – www.tfl.gov.uk
Det finns inget smidigare sätt att resa i London än med tunnelbanan. Känslan är att det finns tunnelbanestationer i varje gatuhörn och täckningen är fantastisk. Som sagt är tunnelbanenätet indelat i zoner, Zon 1-6. Zon 1 är centrala London och ju längre ut från stan du kommer kommer du till zon 2-3-4-5-6 osv. White Hart Lane ligger t ex. i zon 3, eller i alla fall stationen Seven Sisters som är närmaste tunnelbanestation. Mer om hur du tar dig till White Hart Lane längre ner.

Det enklaste nuförtiden är att använda sitt egna betal/kredit kort, om det har en ”blippfunktion”¨,  då det räcker med att nudda avläsningsanordningarna vid spärrarna för att betala. I Londons tunnelbana är det inte endast kontroll när man ska ner till tågen utan även när man lämnar stationen. Ha därför koll på var kortet är även när ni är på väg att lämna stationen.

Var även vaksam på plånböcker, handväskor mm när ni är på tågen och i hissar på väg upp från perrongerna. Ficktjuvar passar på framförallt när det är mycket folk.

Taxi
På nätterna eller om ni är ett par stycken som delar kostnaden är taxi även det ett bra alternativ. De typiska taxibilarna finns i stort sett överallt och beroende på tid på dygnet är det ett bra alternativ, men undvik rusningstid, då trafiken gör att resan tar lång tid och blir onödigt dyr. Ett tips är att ladda ner appen Gett där man kan boka resor och få fastpris samt att man betalar direkt via appen och behöver inte betala föraren.

Buss – www.tfl.gov.uk
Buss är ett trevlig och förhållandevis praktiskt sätt att resa i London. I stället för att gömma sig nere i tunnlar får man chansen att se lite mer av staden genom att åka buss. Har ni redan köpt ett Oyster card eller annan dagbiljett gäller dessa även på bussen, annars finns det biljettautomater på de flesta busshållplatser. Biljett går inte att köpa på bussen.

Pendeltåg – www.tfl.gov.uk
Precis som i t ex. Stockhom är pendeltåg det man använder sig av när man vill resa lite längre än vad tunnelbanan går. Biljett köper man på stationen, men se först om det går att resa med Oyster card eller dagsbiljetten ni redan köpt. På vissa av tågen går det att resa med sin vanliga biljett. Pendeltågen utgår från de större stationerna som London Bridge, Liverpool Street station, Kings Cross, Euston, Paddington, Victoria och Waterloo.

Mot Tottenham Hotspur Stadium

Troligen är ett av målen för resan Tottenham Hotspur Stadium –  och det finns ett par sätt att ta sig till arenan.

Tunnelbana – Victoria line norrgående (mot Walthamstow Central) till Seven sisters och därifrån prommenera ca 20-30 minuter till White Hart Lane, alternativt till Tottenham Hale för en prommenad på ca 20-25 minuter.
Pendeltåg – tågen avgår från Liverpool Street station och stationen att kliva av är White Hart Lane (Railway Station). Tågen går mot antingen Enfield town eller Cheshunt. Dock finns det två tåg som går mot Cheshunt och var vaksam på vilket tåg det är, det ena går till arenan, men inte det andra. På tavlorna inne på stationen står alla stopp som tåget gör.
Buss – väl uppe på High road när du klivit av tunnelbanan vid Seven Sisters finns det en mängd bussar som går längs High Road norrut. Buss 259 mot Edmonton; Buss 279 mot Waltham Cross eller Buss 349 mot Glyn Road för att nämna några. Ett enkelt tips att komma ihåg är att alla bussar som slutar på siffran 9 går till WHL!

 

Tips på saker att göra i London

London har bland det största utbudet av aktiviteter av alla storstäder i världen, oavsett om ditt intresse är fotboll eller teater och musikaler finns det mängder att se och göra i London. Hemsidan visitlondon.com har en komplett och uppdaterad sida om vad som händer i London just nu och många bra tips på saker att se i form av sevärheter, muséer och ställen att äta på.

Vill man se ytterligare fotboll utöver Tottenham Hotspur är London fyllt med olika fotbollslag. För att få tag på biljetter klicka er in på respektive klubbs hemsida och se vad som gäller. Premier League-matcherna är oftast slutsålda, men möjlighet att se matcher i Championship, League One eller League Two är större. Matcherna är sällan slutsålda och ofta brukar det gå att köpa biljetter vid arenan på matchdag. Restips till arenorna hittar ni på Football Ground Guide

Ett tips är att åka och se en match i non-league vilket verkligen är att åka tillbaka till fotbollens rötter!

För att se vilka lag som finns i och runt om London se denna länk
Premier League – Tottenham, Chelsea, Arsenal, Fulham, West Ham, Crystal Palace, Watford
Championship – Queens Park Rangers, Millwall, Reading, Brentford
League One – Charlton, Wimbledon
League Two – Stevenage 
(Augusti 2018)

 

Tottenham-relaterat

Spurs Megastore – inbyggd i sydvästra hörnet av arenan. Ett mecka för Tottenhamsupportern! Fråga gärna dina nära Tottenhamkompisar om de vill ha något inköpt från shopen innan du åker för att spara fraktkostnad.
Bruce Castle – nära arenan, ca 10 min prommenad ligger Bruce Castle. En byggnad som innehar all historia om området Tottenham och även blädderex av Tottenham Opus. Läs mer om Bruce Castle här.
Tottenham Hotspur Stadium Tour – boka in er på en rundvandring på arenan. Bokas och köps på samma sätt som biljetterna på tottenhamhotspur.com.

BÄSTA PUB-KARTAN!

Google-karta-LÄNK (uppdaterad) – Tottenham-pubar, restauranger, merchandisebutiker och tågstationer.

 

 

Annat att tänka på när ni besöker London

Vänstertrafik – underskatta inte trafiken eller er egen vana med att trafiken kommer från vänster sida. Titta noggrant innan ni går över gatan.
Strömuttag – de har inte samma elutag som i Sverige, men det finns adaptrar att köpa i butiker alternativt på de flesta hotellen att låna.
Tappat passet? – Svenska ambassaden, de hjälper dig om du tappat passet, kontakter av olika sort mm.
Pund – De precis som Sverige står utanför EMU-samarbetet och har inte inför Euro än utan har kvar sitt pund. Aktuell växelkurs hittar du på www.forex.se. Växla pengar hemma innan resan eftersom bankomaterna i London tar ut lite högre växelkurs som en avgift.

Har ni övriga frågor som gäller er resa till London för att se Tottenham går det alltid att skicka ett mail till resor@tottenhamhotspur.se

COYS