Efter en lång förlossning föddes den officiella svenska supporterklubben Tottenham Hotspur Supporters Sweden (THSS), numer omdöpt till Sweden Spurs, äntligen 1 juli 2004.

Efter några godhjärtade men misslyckade försök genom historien att starta en svensk supporterförening, var det först 1 juli 2004 som en officiell svensk supporterklubb för Tottenham Hotspur FC bildades. Detta föregicks av ett första styrelsemöte 1 Maj och websajtlansering av tottenhamhotspur.se 1 Juni.

Ett frö såddes under 2003 av Per Gravenius, dåvarande redaktionschef för Spurs svenskafans.com-sektion –  till dåvarande SF-forumskribenten Mathias Bridfelt att försöka starta en officiell supporterklubb för Tottenham. En engagerande och lyckad supporterresa till London hösten 2003 där ett tjugotal svenskafans-forumaktiva supportrar såg sitt hemmalag vinna över Wolverhampton med 5-2 blev startskottet. 
Efterforskning med telefon, mejl och mun-mot-öra-metoden gjordes runt om i landet efter lämpliga och motiverade styrelseledamotkandidater. THSS första styrelse hittades till slut – med en bra mix av brett kontaktnät, föreningserfarenhet, engagemant, öppna sinnen och geografisk spridning – från Göteborg till Stockholm. Från Kristianstad till Eskilstuna. I diskussion med engelska moderklubben THFC beslutade vi att THSS föreningsår skulle löpa mellan 1 juli – 30 juni.

Att supporterklubben startades just då matchade väl med tanke på den nystart som vår moderklubb upplevde under sommaren 2004 med en helt nytillsatt stab: Frank Arnesen sportchef, Jaques Santini ny manager, Martin Jol som assisterande manager och Clive Allen som utvecklingsansvarig tränare för våra lovande ungdomsspelare. Den största förändringen i organisationen på många år. Dessutom värvades svenske landslagsbacken Erik Edman senare under sommaren vilket gav Tottenham nytt mediaintresse i Sverige och fint samarbete mellan THFC och vår svenska nyfödda supporterklubb. Lägg därtill kommande tunga spelarförvärv till detta unga talangfulla intressanta laget, och framtiden verkade se ljus ut.

THSS fick dessutom en drömstart i och med att Tottenhams
hela spelartrupp förlade en hel sommarträningsvecka i svenska kuststaden Kungsbacka med tre träningsmatcher den 13, 15 och 17 juli i respektive Falkenberg, Göteborg (Ullevi) och Trollhättan. Tusentals Spursfans strömmade till på träningsmatcherna. Svenska såväl som brittiska. Där byggdes grunden till supporterklubbens medlemsbas.

LGB och Matt 17 juli 2004_edit_thumb

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den 17 juli 2004 valdes legendariska sportjournalisten,
TV-programledaren och Tipsextra-grundaren Lars-Gunnar Björklund
in som Hedersmedlem nr 0001. Detta skedde på Trollhättan IF’s fotbollsplan
i halvtid mellan Trollhättan och Tottenham Hotspur FC.

Om vi snabbspolar fram till nutid, sommaren 2023, så har vi 20-årsjubileum om ett år. Vi har genom åren arrangerat och genomfört årliga officiella supporterklubbresor till London där medlemmarna fått träffa Spurs-legendarer som Osvaldo Ardiles, Pat Jennings, Martin Chivers, Graham Roberts, Ledley King och Michael Dawson mfl. Vi har arrangerat årsmöten i Malmö, Göteborg, Jönköping, Borlänge, Stockholm, Örebro, Enköping, Trollhättan, Västerås, Eskilstuna med Spurs-anknutna profiler som Erik Niva, Peter Forsberg, Erik Edman, Darren Anderton, Oscar Jansson, Torbjörn Nilsson mfl som exklusiva gäster! 

THSS har även gjort sig hörd i en mängd artiklar på THFC’s officiella kanaler som tottenhamhotspur.com och i matchprogrammen och i månadstidningarna. Idag vet nog nästan alla Spurs-supportrar i världen om ”The friendly crazy Swedes” som åker på matcher, startar hjälporganisationsinsamlingar och ständigt är DÄR det händer.

Ett stolt ögonblick för många av oss var när vi som första supporterklubb i världen lyckades få Ledley King att göra sitt första officiella Spurs-besök utomlands, våren 2013, för att möta de svenska supportrarna och gästa Premier League-TVstudiosändningarna i Sverige. Något även Darren Anderton gjorde vid ett senare tillfälle. 

Vi har vid flertalet tillfällen fått äran att dela ut årets spelare och årets mål-priser till Spurs-spelarna i slutet av säsongerna. Ofta på träningsanläggningen och på senare år även på arenan. Närheten mellan supportrar och spelare är enormt mycket närmare nu än innan vi startade supporterklubben vilket värmer många Spurs-hjärtan. 

Efter sällsynt fina ligaplaceringar under Mauricio Pochettino-åren vilket kröntes av en Champions League-final 2019 blev det några turbulenta år med tränarbyten och nödvändig generationsväxling i spelartruppen, och när svenska landslagsmannen Dejan Kulusevski anslöt i Januari 2022 så föddes nytt hopp och många nya svenska Spursfans! Supporterklubben träffade Kulusevski på Tottenham Hotspur Stadium efter en Premier League-match på  supporterklubbvårresan 2022. 

Under 2023 fick Tottenham Hotspur Women en ny riktigt bra huvudtränare, en svensk dessutom, Robert Vilahamn (från BK Häcken FF). Och snart värvades två svenska riktigt bra och lovande spelare i Matilda Vinberg (Hammarby) och Amanda Nildén (Juventus).

Herrlaget fick under sommaren 2024 ännu en svensk spelare i Lucas Bergvall (Djurgården). 

Många av oss supportrar och THSS-medlemmar träffas på sportbarer runt om i Sverige för att se vårt Spurs växa sig till en allt starkare kandidat för titlar i den hårda konkurrensen. På våra årliga THSS-Londonresor är vi ofta flera debutanter och vi möter ständigt nya fans! Fantastiskt roligt att se och uppleva!
Vårt mål är att Tottenham Hotspur Supporters Sweden ska vara den mest levande och vänliga supporterklubben i Sverige.