I Kringelstaden bor far och son som har hittat Tottenham och nu är fast för livet! Häng med och möt Matte och Marcus Henriksson!

Namn / Ålder :

Mats ”Matte” Henriksson 51 år & sonen Marcus Henriksson 20 år

Nr & namn på tröjan?

Matte// 111 MATTE

Marcus// 20 ALLI

Bor / familj :

Matte // Södertälje i en äldre gul trävilla byggd 1929 Vi flyttade in sommaren 2006 och har renoverat sedan dess men nu är det bara ett badrum kvar.

Sambo med Tea sedan 1988, förlovade oss 1990 men fortfarande inte gifta. Marcus har en syrra som heter Jennifer 23 år.

Sysselsättning :

Matte// Maskinoperatör på AstraZeneca sedan år 2000 har jobbat på 4st avdelningar genom åren, just nu på Losec kapsel OTC.

Marcus // Nybliven industrielektriker på Scania IM i Södertälje sedan år 2015.

Hur, när och varför blev det Spurs för er del?

Matte // I mitt fall så är det helt är helt och hållet Peter Borgs förtjänst!

Vi träffades på Rhodos augusti 2007 på en pub, som skulle visa fotbollslandskampen mellan Sverige – Island. Vi letade efter en pub som hade satellit tv och fann tillslut en enda i hela staden som visade matchen. Vi var drygt 100 gultröjade svenskar på plats i pubens nedre typ källarplan och en halv trappa upp spelade England mot Färöarna där var det ca 40 engelsmän som försökte överrösta oss svenskar. Jag står där mitt i vimlet och väntar på avspark andra halvlek när Peter Borg kommer fram till mig och säger otroligt vilken snygg keps du har. Tackar säger jag, är du också SSKare? Det visar sig att han hade hand om bussresor från Enköping till Scaniarinken under SSKs glansdagar i mitten på 80-talet.

På den vägen är det. Sverige vann förresten matchen stort, typ 5-0 och engelsmännen hade det svårt med att få in bollen i mål till en början på övervåningen. Det stod 0-0 halvtid men de vann till slut med ett par måls marginal. Det var ett jäkla liv på den lokala puben minns jag. Alla vi svenskar och engelsmännen förde en kamp om vilka som sjöng högst.

Sedan sprang jag och mitt gäng och Borg på varandra bland pubgatorna inne i Rhodos stad flera kvällar i rad och snackade hockey och fotboll. Peter berättade att han och några till hade bildat en supporterklubb för Tottenhamfrälsta hemma i Sverige och jag fick hans visitkort. Jag tyckte det lät väldigt intressant eftersom jag är uppväxt med Tipsextra på 70-talet och älskade engelsk fotboll, men aldrig följt någon engelsk fotbollsklubb. Någon vecka senare väl hemma i Södertälje så betalade jag in ett familjemedlemskap. Minns att även min brorsa som var med på denna jubileumsresa också blev medlem i THSS. Min andra bror och farsan blev också medlemmar inför en resa något år senare. Sedan blev det årsmöten med Marcus och vi fick träffa b.la. Foppa & Erik Niva och något år senare även Darren Anderton, golftävlingar i Enköping och medlemsresor och nu är Tottenham Hotspur en stor del av livet.

Ska-ª+¬rmavbild 2016-02-23 kl. 20.14.38 

Peter ”Foppa” Forsberg och Erik Niva samt Peter Borg.

Marcus // Jag kan ju inte påstå att Tottenham Hotspur dök upp i mitt liv lika plötsligt och lika slumpmässigt som det gjorde i farsans fall. Min passion till Spurs föddes senare än hans och det tog fart i samband med att jag inte höll på något specifikt fotbollslag och att Spursmatch efter Spursmatch började rulla på tv-skärmen i vardagsrummet, helg in och helg ut.

Någonstans där tändes det en gnista som sedan tog fyr på riktigt i samband med Gareth Bales makalösa genombrott, och nu brinner det för fullt.

Har ni några favoritspelare genom tiderna ?

Matte // Det får bli dessa ”tipsextrahjältar” från förr, Paul Gascoigne, Chris Waddle & Glenn Hoddle.

Ska-ª+¬rmavbild 2016-02-23 kl. 20.40.46 

Marcus // Hugo Lloris, för att han tveklöst är en målvakt utav ytterst världsklass, och på samma gång så har han varit Spurs lojal, trots uteblivna CL säsonger, mm. Ledley behöver jag inte förklara.

Ska-ª+¬rmavbild 2016-02-23 kl. 17.52.22 

Någon favoritmatch/bästa match ni har sett live?

Matte // Senaste höstresan matchen hemma mot Aston Villa vinst 3-1 mål av Dembele, Alli, & Kane.

Marcus // Har bara hunnit med 3 matcher hittills, så rent upplevelse mässigt så väljer jag allra första matchen jag såg på WHL, trots förlust mot Newcastle. 1-2 var resultatet, Adebayor, Ameobi och Perez nätade.

Hur laddar ni upp inför matcherna?

Matte// Går mest omkring och är nervös, läser på dator och telefon angående matchen Mår extremt dåligt efter en förlist i minst ett dygn, däremot religiöst överlycklig vid vinst.

Marcus // Beror på från match till match, men vanligtvis försöka analysera matchen med hjälp av artiklar, forum och dylikt, för att såklart slänga sig över startelvan när den är officiell.

Vid riktigt stora eller viktiga matcher så kollar jag helst på en pub med andra Spurssupportrar.

Har ni några intressen förutom sport?

Matte // Film, musik, golf, resa, renovera & inreda huset i viss mån antikviteter.

Marcus // Sportintresset är störst. Annars film & resor.

Andra favoritlag i fotboll eller andra sporter?

Matte// Extremt stort Södertälje Sportklubb fan, (hockey) har ett inrett rum med prylar från tidigt 70-tal fram tills idag, ett mer eller mindre museum med massor av matchprogram, ca 1000 st, tidskrifter, bilder, pins, tavlor, tröjor halsdukar, löpsedlar mm….

Hade tillsammans med SSK en utställning för några år sedan i Södertälje folkets hus.

Jag växte upp ett stenkast från Scaniarinken, som var ett andra hem. Jag jagade puckar och tiggde klubbor efter skolan av b.la. SSK legenderna ”Stisse”, Anders Eldebrink och Glenn Johansson som vi sedan spelade med och slet ut mot asfalten på vår gata när vi lirade landhockey med tennisboll och hemmasnickrade målburar med lakan som nät, tillsammans med mina två bröder.

Sedan så finns alltid Fotbollslandslaget där. Jag har närvarat på väldigt många landskamper genom åren, speciellt då jag tryckte alla kläder år fotbollsförbundet när jag var delägare i ett screen-tryckeri intill Globen området. I 15 års tid fick jag fribiljetter av landslagets dåvarande materialförvaltare Gunnar Jansson, till alla landskamperna på Råsunda fotbollsstadium i Solna. Jag har även varit i Dublin och sett en kvalmatch live för ett par år sedan. Vet ni vem jag träffade där? Jo, Peter Borg! ;)

Marcus // Har varit stort SSK fan så länge jag kan minnas, har även spelat hockey själv i klubben i ca 8 år när jag var yngre.

Om ni får välja mellan att komma topp fyra i ligan eller vinna antingen FA cupen eller Europa League, vad väljer ni?

Matte // Europa League vinst.

Marcus // Ta fjärdeplatsen i ligan och peta ner Arsenal på femte.

Hur många resor och matcher har det blivit hittills ?

MM// Fyra stycken till London och White Hart Lane , WBA, Newcastle, Aston Villa, Aston Villa. 2 vinster 2 förluster. Vi brukar även passa på att se andra London lag i lägre divisioner Millwall FC på the Den, Fulham FC på Craven Cottage och Leyton Orent, League One på Matchroom Stadium senaste resan.

Har ni planerat någon resa till WHL denna säsong?

MM// Ja ! Matchen Spurs – WBA måndagen den 25 April, med ca 50 stycken THSS-vänner. Sedan blir det garanterat en ny höstresa igen.

Ska-ª+¬rmavbild 2016-02-21 kl. 18.43.29 

Bild från White heart lane senaste THSS höstresan .

Marcus längst upp i det högra hörnet bredvid reseledaren ”Svucka” och jag tummen upp, främre raden mellan flaggorna. Alltid lika uppskattat att gå på rundvandring i omklädningsrum, spelartunneln, och provsitta avbytarstolarna.

Vem har varit den viktigaste spelaren så här långt denna säsong och varför?

Matte // Harry Kane han är en stor förebild och ger alltid allt för sina lagkamrater och fans en riktig slitvarg. Han var den första egna spelaren med stjärnstatus i detta unga nya Tottenham. Se på hans tröja efter en match, den är mer grön & brun än vit.

Marcus // Om jag måste välja så säger jag att Toby är den tidigare saknade kuggen, som har hjälpt att stabilisera vårt försvarspel något enormt denna säsong jämfört med tidigare säsonger.

Umgås ni med andra från THSS?

MM// Ja på vissa matchsamlingar på Retro Kungsgatan i Stockholm, golftävlingar i Enköping, årsmöten samt THSS resorna.

Slutligen…..Vad tycker ni är det bästa med THSS?

MM// Gemenskapen på samlingarna samt resorna till London. Känslan av att alla känner alla när man träffar likasinnade för första gången, på frukosten på hotellet eller puben, i synnerhet Bricklayers Arms innan matchen, med en öl inom räckhåll.

Ska-ª+¬rmavbild 2016-02-23 kl. 20.30.38

Ett stort tack till Matte och Marcus!

COYS!!!

Sverker ”Svucka” Otterström