Dags för fredagsmatch igen. Det är alltid lite blandade känslor när man bänkar sig en fredagskväll för att kolla in Spurs. En vinst och helgen börjar bra. Man kan lugnt luta sig tillbaka och njuta av vetskapen att lagen ovanför oss i tabellen känner flåset. Förlust och alla andra matcher blir plötsligt väldigt viktiga och helgångesten infinner sig. 

Men vi fokuserar såklart på vår match denna omgång. Forest borta, Brennans home coming game!

Ett formsvagt Forest som ligger på 16:e plats i ligan (14p) och bara mäktat med 1 vinst de senaste 12 matcherna. Manager Steve Cooper rapporteras hänga löst. Han räddades förra omgången av en oavgjord (1-1) borta mot Wolves.

Förhandstipsen inför säsongen pekade på att Forrest skulle vara ett lag för de nedre regionerna. Vid denna tid förra säsongen parkerade man på 19:e plats i tabellen, men med endast 1p (13p) mindre än i år. Det är lite kniven på strupen för Coopers killar då de efter helgens match har Bournemouth, Newcastle United och Manchester United kvar innan årsskiftet. Finns en överhängande risk att raden utökas till 16 raka utan vinst och då tror jag att Cooper får gå och en ny tränare tar över på det nya året.

På Spursfronten är det glada miner och klackarna i taket? Efter den starka insatsen senast mot Newcastle borde självförtroendet vara på topp. Trots spelmässigt övertag både mot Wolves, Aston Villa och West Ham kammade vi tyvärr 0 poäng. En kombination av oförmåga att omsätta spelövertaget i mål, mycket slarv i passningsspelet, ineffektivitet och såklart skador satte käppar i hjulen för oss.

Med senaste uppryckningen mot Manchester City och överkörningen mot Magpies hoppas jag att det vänder.

Känns lite som vi fokuserat för mycket på de spelare som inte varit med än de som faktiskt spelat matcherna. Med flera nyckelspelare på skadelistan är det inte konstigt att de tar ett par matcher för ersättarna att komma in i spelet. Men visst hade det varit gött att stå här idag med ytterligare 9 poäng på kontot 😉.

Ett Forrest som kämpar i botten av tabellen mot vårt Spurs som surfar på framgångsvågen borde vara en enkel trepoängare alltså? Jag tror och hoppas på det men som vi (smärtsamt) lärt oss denna säsong, så finns det inga enkla tre poängare i årets PL. Vi får inte bli övermodiga och behöver behålla farten i spelet och effektiviteten i avsluten, så kommer detta att gå bra. Givetvis i kombination med ett stabilt försvarsspel och minimerande av defensiva misstag.

Läget i trupperna

Forest har en del skadeproblem att hantera. Awoniyi är borta en längre tid (ljumskproblem, operation väntar). Även Aurier är borta pga. vadskada ett par veckor. Murillo klev av senast mot Wolves med en känning i låret och missar ev. matchen på fredag. Forrest svenska inslag, Anthony Elanga, har spelat alla 16 matcher denna säsong varav tio från start men än så länge bara mäktat med 3 mål. Vi får hoppas att det inte blir proppen ur i denna match.

Managern Steve Cooper har experimenterat vilt med olika uppställningar och spelare i nästan varje match denna säsong. 4-3-3, 4-1-4-1, 4-2-3-1 och nu senast en 3-5-2 uppställning så det är lite vanskligt att gissa hur det kommer att se ut mot Spurs. På målvaktssidan har Forrest amerikanen Turner och greken Vlachodimos. Efter den tunga starten petades amerikanen efter 0-3 mot Pool och Vlachodimos har haft platsen fram till 0-5 förlusten mot Fulham. Till senaste matchen mot Wolves var Turner tillbaka och jag tror han får fortsatt förtroende mellan stolparna. Min spaning blir att Cooper fortsätter med att spela 3-5-2 även denna match där wingbacksen kommer att få jobba mycket i en fembackslinje för att hantera våra offensiva yttrar.

Murillo har startat de senaste 5 matcherna och även om han gick ut sista 15 min mot Wolves tror jag han är tillbaka i mittlåset tillsammans med Niakhaté och Boly. Toffolo och Neco Williams tar wingback positionerna. I den centrala trean är Mangala självskriven. Belgaren har startat 15 av 16 matcher för Forrest denna säsong. Tror även att Yates startar centralt. Den sista centrala positionen tas av Sangaré. Framåt blir det Elanga och Gibbs-White som ska stå för pressen och offensiven.

Trolig startelva för Forest (3-5-2):

För Spurs är det fortsatta skadebekymmer. Förutom de vanliga (Perisic, Sess, Solomon, Whiteman) så verkar Bentancurs ankelskada vara något värre än först rapporterat. Han beräknas vara tillbaka tidigast i februari. För Madders och Micky är prognosen liknande och jag tror inte vi kan räkna med någon av dem under januari i alla fall. Även Dier dras med en ljumskskada som håller honom från spel någon månad till.

Positivt är att Romero är tillbaka efter sin avstängning men var farligt nära ett rött senast mot Newcastle. Davis blir bättre och bättre för varje match och hade några avgörande ingripanden senast. Hoppas han kan hålla denna nivå till dess Micky är tillbaka. Bakom är det oroväckande tomt på CB platserna. Hoppas vi tar in en (spelklar) mittback tidigt i januarifönstret.

Bissouma och Sarr har verkligen kommit i gång nu på slutet. Senast levererade duon en bra prestation. Framåt tycker jag att Lo Celso har gjort det bra i de matcher han spelat. Dock drar han ner bolltempot för mycket när han har bollen men i Madders frånvaro har han gjort det OK. Även Kulu har överraskat när han spelat i nr 10 rollen men tror han är tillbaka på högerkanten i denna match. Även Brennan förtjänar beröm för sina insatser hittills under säsongen även om jag saknar lite mål och målgivande passningar. Kanske läge på sin gamla hemmaplan?

I mitten av januari drar afrikanska mästerskapen i gång och då tappar vi både Sarr och Bissouma. Sarrs Senegal är vinsttippade av många och han kan bli borta en bit in i februari. Även Bissoumas Mali borde kunna ta sig vidare till åttondel så vi kan nog inte räkna med någon av dem i under denna period.

Precis som i backlinjen är det lite tunt på mittfältet bakom dessa tre när Maddison och Bentancur nu blir borta en längre tid. Dansken, Skipp och Gil är ju inte direkt högoktaniga ersättare i nuvarande form. Vi behöver således även en stabil mittfältare i Januarifönstret.

Längst fram i planen ser det bättre ut. Har Richy äntligen kommit igång? Son såg piggare ut än på länge. Kulu har haft en stabil nivå sista matcherna. Brennan har fyllt sin plats i elvan. Kul att Jamie Donley fick några minuter senast. Han har varit riktigt bra i U21 och sprutat in mål. Kan spela både forward och offensiv mittfältare. Han kan vara ett alternativ i januari om vi inte plockar in någon mer namnkunnigt på den positionen.

Värt att nämna kan vara att vi fram till nu ligger femma i tabellen på 30 poäng, gjort 33 mål framåt och släppt in 23. Vid samma tid förra säsongen låg vi fyra på 30 poäng, 33 gjorda och 23 insläppta!! Förlusten av Kane till denna säsong har alltså inte gjort något större avtryck i mål och poängantal än så länge. Dock är vi nog alla överens om att det har varit roligare att se de första 16 matcherna denna säsong.

Då Ange inte har för vana att ändra allt för mycket på laget tror jag att uppställningen blir snarlik den vi såg mot Newcastle, med ett par skillnader. Kulu återtar sin plats till höger, Son vänster och Richy får förtroendet från start. Brennan får alltså starta på bänken. Sedan tror jag att Gio tar platsen på mitten. Mot Forest kommer vi att ha mycket boll och han kommer att få lite mer tid med bollen. Bissouma och Sarr är gjutna. Backlinjen lika så. Det blir Udogie till vänster, Porro till höger och Romero och Dier i mitten.

Trolig startelva för Spurs (4-2-3-1):

En vinst mot Forest skulle skapa ett välkommet momentum inför avslutningen av året. Ytterligare 3 matcher ska avverkas innan juluppehållet. I nästa omgång möter vi ett formstarkt Everton som har 4 segrar på den 5 senaste. Toffees möter Burnley i veckans omgång och det mesta pekar på ytterligare en vinst. Tror hemmaplan avgör till vår fördel mot Everton. Sedan är det dags för ett formsvagt Brighton (som möter Gunners i denna omgång). Här borde det vara 3 poäng.

Vi avslutar året hemma mot ett Bournemouth på gång på nyårsafton. Obesegrade senaste 5 matcherna. Bland annat vinster mot Manchester United och Newcastle och oavgjort mot Aston Villa. Blir nåt att bita i men 3 poäng ska vi ha med oss från denna. 12 poäng kvar att erövra innan nyår och vi har en bra chans att knipa alla 12 och fira in det nya året som topp 4!

Nu kör vi!

COYS!

Mats Löfström