Jag vet inte varför det blev såhär. Det är söndag efter förlusten mot Bournemouth och innan returen i semifinalen mot Ajax.

Och helt plötsligt i sociala medier dyker en bild upp på Lewis Holtby och det bara blev en sådan konstig känsla i mig.

Här är Spurs i kanske sin största europeiska framgång i någorlunda modern tid och helt plötsligt mitt i allt i mitt flödet. Lewis fucking Holtby.

Minns ni Lewis Holtby?

Det var januari, 2013. Spurs brasilianska pitbull och mittfältskrigare Sandro hade gått sönder (för femte eller sjätte gången då) och Spurs ville hitta en ersättare snabbt. Skadan på Sandro såg inte bra ut.

Vem kan man ta in i ett januarifönster tänker André Villas-Boas och Daniel Levy. Jo, vi tar in Lewis Holtby. Spurs hade tidigare i januari gjort en ”pre-deal” med Schalke för tysken. Han skulle ansluta till sommaren. Men, Sandros skada påskyndade allt. Köp nu. Ersätt Sandro.

Ung, lovande, ledare och stark mittfältskrigare.

Som ung tysk med en brittisk pappa (tjänstgjorde i Tyskland i brittiska flygvapnet) och en tysk mor växer Holtby upp i Erkelenz, Västtyskland. Föräldrarna likt många andra par under denna tid träffats genom att fadern tjänstgjort i Västtyskland under kalla kriget. Som 11-åring ansluter Holtby till Mönchengladbacks akademi. Men, efter 3 säsonger i deras akademi släpper Gladbach honom – För lätt och för seg som professionell fotbollsspelare var orsaken.

Alemannia Aachen blir nästa klubb. Tre år i deras akademi senare får han skriva sitt första kontrakt med klubben.

Schalke 04 och andra tyska klubbar i Bundesliga hittar Holtby sedan men de kungsblåa vinner dragkampen och Felix Magath blir Holtbys manager. En fin session i Schalke men han blir ovän med Magath och det blir två lån hos Bochum samt Mainz som följd.

I returen till Schalke är han desto mer uppskattad och gör det bra och sen knackar Tottenham på dörren.

4,5 års långt kontrakt. Inhopp direkt i första matchen, ersätter Clint Dempsey. 1-1 mot Norwich på Carrow Road. Det blir totalt 11 framträdanden för tysken i Spurs den säsongen. Säsongen slutar på femte plats, 1 poäng från den där jävla Champions League-platsen. Säsongen som följer gör Holtby mål på Dynamo Tibilisi i Europa League. Det blir ett till mål mot Fulham i Premier League.

Spurs är inte bra under många perioder under denna tids som Holtby är en del av klubben – Ändå är det många som uppskattar honom. Han sliter ihjäl sig på planen, krigar, springer och vill bara leverera. Men, Spurs som lag sjunker lägre och lägre i form och spel.

När Sherwood kommer in och ersätter Villas-Boas i december 2013 så lämnar Holtby klubben på lån, till Fulham, direkt i januari. Sherwood roterar in några yngre spelare i Mason, Bentaleb och till viss del, Kane. Townsend likaså får mer speltid.

I Fulham går det inte bättre – Formen är katastrof, Championship knackar på dörren och på det återförenas Holtby med sin gamla fiende, Felix Magath. Magath har här fått nästan en helt ny dimension på sitt rykte som brysk och hård manager samtidigt som han har egna idéer och tankar som är på en nivå utan dess like. Ett rykte sprids om att Magath föreslagit att en Fulham-försvarares knäskada kan åtgärdas genom att applicera ost på skadan. Hur sant detta rykte är låter vi vara osagt dock.

Holtby säger några mindre väl valda ord ett tag senare i tyska tidningen Bild och media spär på konflikten ytterligare mellan honom och Magath.

Holtby nämner att han knappt ”överlevt hans metoder” i Schalke under tiden tillsammans. Magath kastar Holtby under bussen senare inför en måstematch mot Cardiff och ifrågasätter hans ”fighting spirit”. Holtby svarar med att göra sitt enda mål för Fulham just i den matchen (förlust 3-1).

Fulham åkte ner i Championship och Holtby övergav England för en återkomst till Tyskland.

HSV blir det och där återfinns en annan favorit – Rafael van der Vaart. Det är dock inte en glamourös tillvaro för tysken och holländaren.

HSV har problem – Holtby och van der Vaart erhåller enorma löner av klubben och spelet är inte bra. Laget underpresterar sett till truppen och man får kämpa för sin överlevnad regelbundet.

van der Vaart och Holtby håller ut två säsonger tillsammans och man lyckas lösa kontraktet. Det är dock precis på håret. Man lyckas överleva en play-off där läget var i totalt mörker. Rafael orkar dock inte längre och drar till Sevilla och Real Betis där han har släktingar.

Holtby är kvar och säsongen efter åker man ur. Första gången i klubbens historia. Holtby bråkar med supportrar på planen. Han tar dialogen med de mest engagerade fansen. Han följer med HSB ner i ”zweite bundesliga”.

Där är Holtby än idag – Nu i blåsväder dock över att han inte blivit uttagen till en match och ifrågasatt tränaren. Holtby har dock bett om ursäkt och respekterar klubben och tränarens beslut.

HSV krigar i detta nu för att kunna säkra play-off-platsen till Bundesliga. Kanske eventuellt kan man nå förbi det och få en direktplats om allt skulle gå väl.

Uppdatering 2019-10-19, HSV löste in den där platsen till Bundesliga. Däremot kan vi rapportera att Lewis Holtby nu lämnat HSV och återvänt till England för Championship och Blackburn.